Reanimeren, dat kan ik wel!

Veel mensen in Nederland hebben ooit eens een reanimatie-, BHV- of EHBO-cursus gedaan. Veel van die mensen denken dat ze in een noodsituatie nog best goed kunnen en zullen handelen. Voor een deel is dit ook waar. Het is natuurlijk zo dat iets doen beter is dan niets doen, zeker bij een reanimatie!

Nu is het natuurlijk zo dat je best die borstkas in kunt drukken en misschien wat lucht in de longen krijgt als je een tijd lang geen cursus hebt gevolgd. Misschien niet zoals je het hebt geleerd en niet volgens de laatste richtlijnen, maar je doet in ieder geval iets.

Alleen;  Weet je te herkennen óf je daadwerkelijk moet starten met de reanimatie? Het blijkt dat het daar vaak mis gaat. Deze blog gaat je hier een beetje mee helpen.

Zoals altijd binnen de EHBO let je eerst op gevaar voordat je naar het slachtoffer toe gaat. Als je dan bij het slachtoffer bent, ga je naast het slachtoffer zitten en vraag je luid en duidelijk ‘Gaat het?’.  Krijg je geen reactie dan druk je voorzichtig de schouders naar de ondergrond. Reageert je slachtoffer nog steeds niet? Dan is je slachtoffer bewusteloos, je hebt dus sowieso hulp nodig. Vraag een omstander om bij je te blijven voor die hulp.

Nu is het belangrijk om te weten of je slachtoffer ademt, dat zal namelijk bepalen of je wel of niet moet gaan reanimeren. Met 2 vingers onder de kin en je andere hand op het voorhoofd kantel je het hoofd achterover. Daarna breng je je wang vlak boven de mond van je slachtoffer. Je gaat maximaal 10 seconden kijken naar de borstkas (gaat deze omhoog en omlaag?), je luistert of er een hoorbare ademhaling is en je voelt met je wang of er een luchtstroom is. REA

Normaal gesproken ademt iemand ongeveer 12 keer per minuut. In 10 seconden zou je dus ongeveer 2 ademhalingen moeten zien. Ademt iemand niet of afwijkend (een hoorbare ademhaling is ook afwijkend!)? Dat is het teken dat je moet starten met reanimatie! Je laat de omstander 112 bellen en zeggen dat het om een reanimatie gaat, vraag ook of hij/zij een AED zoekt, jij kan meteen starten met reanimeren.

Compressie 30 x
Wat zijn jouw ervaringen met het benaderen van een (bewusteloos) slachtoffer? We horen het graag, je kan hieronder een reactie achterlaten.

Wil je op de hoogte blijven van onze blog en nieuwsbrief? Schrijf je dan in via info@advipe.nl, als dank krijg je  een cadeau van ons!

2 thoughts on “Reanimeren, dat kan ik wel!

 1. Wel met bewusteloze patienten te maken gehad, nooit hoeven reanimeren.
  Afgelopen week weer mijn BLS-training afgesloten met een praktijkoefening,
  Inclusief het werken met een AED.

  Like

  • Beste Marja, bedankt voor je reactie! Goed dat je de BLS herhaalt.
   Wat/hoe is jouw ervaring met het benaderen van een bewusteloos persoon en het benaderingsprotocol?

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s