In je kracht, op je best!

Een nieuw jaar staat voor ons klaar. Heb jij al voor jezelf besloten wat jouw aandachtspunten voor 2016 zijn? Met deze blog willen wij je helpen om in 2016 (nog) meer in je kracht te staan.

Het is een veel gehoorde kreet: ‘als je in je kracht staat, ben je op je best!’. Alleen, wat betekent dat nu precies?

Ieder mens heeft kwaliteiten, je sterke kanten. Laten we als voorbeeld ‘gedrevenheid’ nemen. Een prachtige kwaliteit, die je heel ver kan brengen. Bij elke kwaliteit hoort automatisch een valkuil. De valkuil is het te veel van de kwaliteit. In het voorbeeld van ‘gedrevenheid’ kan dit ‘fanatisme’ zijn. Wanneer iemand doorschiet in gedrevenheid, komt deze persoon te fanatiek over.

Wanneer je in je valkuil schiet, zit je vaak jezelf en anderen in de weg. Soms zien we dat zelf niet (meteen). Bij de valkuil fanatisme kan je zo doorschieten dat je leegloopt qua energie. Het in je valkuil stappen is een automatisme. Dat  betekent dat als je hieraan wilt werken, je hier actief mee aan de slag zal ‘moeten’ gaan. Hoe je dat kan doen, zullen we je laten zien.

Naast je kwaliteit en je valkuil heb je nog 2 elementen: je uitdaging en je allergie.

De allergie is gedrag van anderen wat je vervelend vindt of gedrag wat je in jezelf zou verafschuwen. Wanneer je in aanraking komt met je allergie schiet je sneller in je valkuil! In dit voorbeeld kan de allergie ‘passiviteit’ of ‘gelatenheid’ zijn.

De uitdaging is het positief tegenovergestelde van de valkuil. Als we kijken naar de valkuil fanatisme kan de uitdaging ‘loslaten’, ‘relativeren’ of ‘pas-op-de-plaats’ zijn. De uitdaging is wat je te leren hebt. Wanneer je de balans tussen de kwaliteit en je uitdaging hebt gevonden, sta je in je kracht. De allergie is het te veel van de uitdaging.

Wat kan je hier nu mee? Onderzoek eens wat jouw sterkste kwaliteiten zijn. Je kan daarachter komen door jezelf de vraag te stellen: ‘wat bewonderen anderen in mij? Ga vervolgens na wat de bijbehorende valkuilen zijn. Om daarachter te komen kan je jezelf de vraag stellen ‘wat verwijten anderen mij?’ en ‘wat is het te veel van mijn kwaliteit?’. Maak vervolgens het kwadrant verder af met de uitdaging (wat wensen anderen mij toe?) en de allergie (wat raden anderen mij aan om te relativeren?).

In het voorbeeld ziet dat er zo uit:

Gedrevenheid                       Fanatisme

  Gelatenheid                           Relativeren

De gebruikte termen verwoorden geen concreet gedrag, om je voordeel met een kwadrant te kunnen doen zijn nog wat stappen nodig.

Kijk eens naar situaties waarin je  in je valkuil schiet. Wat gebeurd er dan? Wat denk je dan? Wat voel je dan? Wat doe je dan? Vervolgens ga je kijken of er situaties zijn waarin het je al wel lukt om in je kracht te staan en je uitdaging toe te passen. Wat is er dan anders? Wat doe je precies? Wat denk je dan? Wat voel je dan?
Het mogen en kunnen hele kleine dingen zijn. Kijk wat je hieruit kan leren, wat het je verteldt. En wees vooral trots op jezelf dat het dan al lukt!

Daarna kan je kijken wat je anders kan doen in situaties waarin je het nog niet zo makkelijk vindt om in je kracht te blijven. Welke kleine stap kan je bedenken die jou zou kunnen helpen om in je kracht te komen?

En bedenk; iedereen heeft kwaliteiten en dus ook valkuilen. Iedereen heeft uitdagingen en allergieën. En dat is ok! Het stelt ons in staat om te kunnen groeien en ontwikkelen.

Heb jij al ervaring om op deze manier naar je kwaliteiten en valkuilen te kijken? We horen graag wat het je heeft opgeleverd en welke tips jij hebt om met dit hulpmiddel het beste uit jezelf te halen.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s