Brand!

Bij een brand in een woning is een vrouw omgekomen.
De brandweer werd rond vijf uur in de ochtend  gealarmeerd en ging naar de brandende woning. Daar stonden drie gezinsleden voor het huis. De moeder van het gezin bleek nog binnen te zijn en overleefde de brand niet. De drie andere gezinsleden zijn gewond naar het ziekenhuis gebracht. Een van hen is uit het raam gesprongen om aan de vlammen te ontkomen. Hoe het met de gewonden gaat is niet bekend. Bij de brand zijn ook huisdieren omgekomen.
Het vuur ontstond op de begane grond en heeft zich toen uitgebreid naar boven. De brandweer onderzoekt nog hoe het vuur is ontstaan.

We hopen natuurlijk dat je nooit een brand in je woning zal meemaken. Maar mocht het dan toch gebeuren, dan wil je bovenstaande tragedie natuurlijk voorkomen. Deze blog kan je hierbij helpen.

Vanzelfsprekend heb je rookmelders, toch?
Zo niet, schaf deze meteen aan, plaats deze (of nog beter, laat deze door een deskundige plaatsen) op de juiste strategische plekken in je woning.  Zorg dat de melders regelmatig worden gecontroleerd. Is de batterij nog vol?
Je wordt niet wakker als er brand is, voordat je goed en wel beseft wat er aan de hand is ben je al bewusteloos.

Wist je trouwens dat de rookmelders in de meeste gevallen pas na 15 seconden na het begin van de brand afgaan? Dan is er vaak al geen sprake meer van een beginnende brand en kun je het beste meteen het pand verlaten.

Als de melders afgaan, is het verstandig om iedereen naar buiten te sturen. Maar wat doe je nu met je gezin? Wie zorgt voor de ontsnapping van huisdieren en de kinderen? Wat is de beste vluchtroute in het huis?
Het is belangrijk om hierover na te denken en te gaan oefenen. Maak afspraken met elkaar; wie helpt de kinderen en wie neemt de huisdieren mee? Kan je de woning uit als er brand is bij de voordeur (waar ligt de sleutel van de achterdeur)?
Het is onverstandig om met meerdere personen je kind(eren) op te halen. Zaak is om zoveel mogelijk mensen zo snel mogelijk buiten te krijgen. En eenmaal buiten, ga dan niet meer naar binnen! Spreek bijvoorbeeld af dat één persoon je kind uit de slaapkamer haalt en de andere persoon zorgt dat de deur van het slot gaat.

Na ongeveer 30 seconden vanaf het begin van de brand ontstaan zeer giftige rookgassen. Na het inademen van deze gassen verlies je het bewustzijn na circa 3 ademteugen. Je adem inhouden is een mooie gedachte. Maar tijdens een brand in je woning sta je stijf van de adrenaline en dat zorgt voor een veel hogere ademhalingsfrequentie. Je bent kansloos!

Zorg voor kleine blusmiddelen in huis en laat deze jaarlijks controleren. Een blusdeken hoort bijvoorbeeld in iedere keuken.  Belangrijk om te weten is dat kleine blusmiddelen alleen kunnen worden gebruikt bij kleine beginnende branden.
Zijn er meerdere grote vlammen, verlies dan geen tijd en ontruim de woning meteen.

Door ontruimingen te oefenen leer je de routes kennen. Het makkelijkste is om overdag te oefenen, maar het is ook belangrijk om in het donker te oefenen. Vaak is bij een brand de elektriciteit uitgevallen en is er dus geen licht, of is de rookontwikkeling is zo groot dat je nauwelijks iets ziet. Bij het oefenen worden de kinderen natuurlijk ook betrokken, want zij moeten ook weten wat te doen bij brand.
Bij het verplaatsen kun je het beste laag bij de grond blijven, want daar zijn minder giftige stoffen.

Volgende maand vertellen we meer over oorzaken van brand en hoe die eenvoudig kunnen worden voorkomen.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s