Brandoorzaken

In deze blog gaan we verder over brand. Zoals vorige blog al geschetst, is een brand een ingrijpende gebeurtenis. Er is vrijwel altijd aanzienlijke schade.
Slachtoffers met brandwonden worden geconfronteerd met lange revalidatie en verminkingen.
Alle reden om in het bedrijf, maar ook thuis aandacht te schenken aan brandpreventie en vluchtwegen.

In bedrijven en bij organisaties kennen we vanuit artikel 15 van de arbeidsomstandighedenwet al de verplichting tot opgeleide medewerkers binnen de BHV organisatie. Thuis ligt dat anders en zou veel vaker goede voorlichting gegeven kunnen worden. Vorige maand informeerden wij je al over de oefeningen die je met de gezinsleden kunt houden en het maken van duidelijke afspraken.

Zowel binnen bedrijven als thuis geldt, “waar rook is, zijn geen BHV’ers of gezinsleden”. Zorg bij een brand dat je snel ontruimt. Blussen kan alleen bij een beginnende brand. Een brand kan zich vliegensvlug uitbreiden, hou daar rekening mee.

Waardoor ontstaan de branden in woonhuizen?
In veel gevallen zien we dat dit voor een belangrijk deel ontstaat door elektrische apparatuur en ondeskundig gebruik of aanleg van de elektrische installatie. Om die reden gaan verzekeringsmaatschappijen vaker over tot het laten uitvoeren van inspecties aan de gas- en elektrische installatie. En wat zijn dan die veroorzakers?
Een berucht apparaat is de waterkoker. In dit apparaat zit een beveiliging (droogkook-beveiliging) die na verloop van tijd kan gaan weigeren. Als deze weigert, slaat het apparaat dus niet meer af als het droog kookt! Het resultaat is brand.
Apparaten die daarop lijken en overeenkomstige beveiligingen hebben zijn de koffiemachines en zelfs sommige keukenmachines (beveiliging tegen oververhitting). Verwijder daarom altijd na gebruik de stekker uit de wandcontactdoos. Een simpele handeling die veel ellende kan voorkomen.

Laders van telefoons die niet aangesloten zijn op de mobiele telefoon maar wel in het stopcontact zitten nemen vermogen op en worden warm. Als er niet voldoende ventilatie is kan de warmte te hoog worden met als resultaat brand. Verwijder daarom laders uit het stopcontact nadat het apparaat is opgeladen.
Een ander voorbeeld zijn laptops en tablets worden vaak op de bank in de woonkamer onder lading gezet. Regelmatig zijn hierdoor de ventilatieopeningen van de laptops geblokkeerd waardoor deze te heet worden en brand kunnen veroorzaken.

In veel gevallen ontstaat brand door overbelasting van snoeren en kabels. Deze kunnen heel warm worden en liggen vaak onder vloerkleden, zodat we er niet over struikelen. Of ze worden weggemoffeld omdat we het niet zo’n mooi gezicht vinden. Berucht zijn de stekkerdozen die tijdens Kerst worden doorgelinkt om alle kerstverlichting van spanning te voorzien.  Hiervoor geldt; altijd maar één stekkerdoos op 1 stopcontact. Dus niet doorlussen (stekkerdoos in stekkerdoos)! Doorlussen vergroot het brandgevaar aanzienlijk!

We kennen nog een apparaat dat vaak nog verscholen op zolders staat. De wasdroger. Na verloop van tijd hoopt er stof op rond het verwarmingselement. Hierdoor kan er steeds minder lucht langs het element en ontstaat oververhitting. Het stof vliegt in de brand en ontsteekt de omgeving. Maak tenminste éénmaal per half jaar de droger schoon. Meestal kan men eenvoudig met de stofzuiger bij de openingen komen en het meeste stof verwijderen.

En als laatste, vlam in de pan. Als hierop adequaat wordt gereageerd kan de schade zeer beperkt blijven. De belangrijkste regels: Ga NOOIT met water in de pan blussen. Door de hitte is er vrijwel meteen stoomvorming en de stoom neemt het brandend vet mee. Het gevolg is een metershoge steekvlam die meteen de woning en de blussende persoon (en afzuigkanaal) in brand zetten.
Een vlam in de pan is eenvoudig te blussen met de deksel van die pan of een blusdeken.

Draai vervolgens het gas uit, zet de afzuigkap uit en bel de brandweer. Laat de pan staan, ga niet met de brandende pan lopen. Het gevolg is dat de vlammen op je af komen door de luchtverplaatsing en dat je de pan laat vallen met alle gevolgen van dien. De brandweer zal het afzuigkanaal inspecteren en eventuele vervolgactie ondernemen. Blijf alert, sluit ramen en deuren, ontruim de woning bij verdere rookontwikkeling in de keuken of woning. (en aangezien je rookmelders hebt word je hierop geattendeerd door het alarm. Toch?)

Volgende maand vertellen we wat over de branddriehoek en de deurprocedure is.

Heb je in de tussentijd vragen of wil je een ervaring delen? Maak gerust gebruik van de reactie mogelijkheid onder deze blog!

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s