Branddriehoek en deurprocedure

Branddriehoek
De laatste keer hebben we het gehad over de oorzaken van brand.
Om echter een brand te laten ontstaan moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Brand is een chemische reactie en om die reactie aan de gang te krijgen hebben we drie bestanddelen nodig. Je kent ze vast al:
– Brandstof
– Zuurstof
– Voldoende hoge temperatuur
We kunnen ze zelfs in een driehoek zetten waarmee de verbinding van deze bestandsdelen ook duidelijk wordt.

driehoek

Zonder één van deze bestanddelen kan geen brand ontstaan.
De meeste blusmiddelen zijn dan ook gebaseerd op deze branddriehoek. Haal je een zijde weg, dan dooft de brand. Water is een blusmiddel dat zowel koelt, dus de temperatuur naar beneden brengt en zelfs in veel gevallen de zuurstof verdringt. Want door water op een heet object te spuiten ontstaat stoom (waterdamp) en verdringt de zuurstof.
De blusdeken zorgt ervoor dat er geen zuurstof meer bij de brand kan komen. Die haalt dus ook een zijde van de branddriehoek weg en “blust” de brand.

Deurprocedure
Maar wat nu als je in een groot gebouw aanwezig bent en er klinkt verderop een alarm? Jouw eigen veiligheid staat voorop en je weet dat het zaak is om via een veilige route weg te komen. In alle openbare gebouwen is een verplichte aanwijzing aangebracht voor de nooduitgang. Maar wellicht moet je nog door kamers of andere ruimten heen? Wat is dan een goede manier om deuren te openen zonder de kans te lopen op een grote steekvlam?
Er is namelijk kans dat er een smeulende brand in een ruimte achter de deur is. Die kon zich niet goed ontwikkelen omdat er te weinig zuurstof is. Doordat jij de deur opent is er ineens een toestroom van verse zuurstof met een explosieve reactie van de brand. Zelfs brandweerlieden zijn beducht voor dit fenomeen dat backdraft, een door zuurstoftekort gesmoorde brand heet.

Hiervoor kennen we de deurprocedure. En heeft als belangrijke functie dat jij niet door de steekvlam wordt getroffen en ook de deur weer snel kan sluiten.

 • Je vermoed brand achter een gesloten deur:
  – Houd rug hand dicht bij deur/deurklink
  – Warm? Deur dichthouden en actie:
  – Uitbreiding brand voorkomen
  – Blijf zelf in veilig gebied
  – Waarschuw omgeving/vraag om hulp
  – Bel 112
  – Houd eventueel deur nat met brandslanghaspel
 • Procedure bij koude deur
  – Voel deur en klink: met de rug van je hand
  – Waar zitten de scharnieren?
  Scharnieren zichtbaar? Dit is een naar je toedraaiende deur
  – Kniel achter de deur
  – Eén voet dwars tegen deur, kan nu niet verder open
  – Open met hoofd afgewend
  Scharnieren niet zichtbaar? Dit is een afdraaiende deur
  – Ga gehurkt achter muur naast deurklink zitten
  – Open de deur een klein stukje, sluit deur snel indien nodig. Brand?
  Steekvlam is altijd aan de bovenkant!

Verder is het zaak om thuis en op het werk, kantoren en bedrijven, zoveel mogelijk met elkaar te oefenen. Zorg dat er bekendheid met procedures en communicatie is. Vaak zal bij een flinke brand de stroom uitgeschakeld zijn en is het de vraag of telefoons nog werken. Voor bedrijven is het een aanbeveling om op basis van hun risico inventarisatie een BHV plan en team te ontwikkelen.

De volgende keer vertellen we iets over de risico inventarisatie, de wetgeving en hoe vaak er een BHV herhalingsopleiding gegeven moet worden. Vanzelfsprekend zijn wij steeds bereid vragen over hulpverlening en veiligheid te beantwoorden.

2 thoughts on “Branddriehoek en deurprocedure

 1. Geweldig advies! Dat van de koude en warme deur wist ik maar hoe je verder checkt wist ik niet! Hartelijk dank hiervoor!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s