Reuzenberenklauw

Het is weer zover. Overal duiken de prachtige paraplu’s van de reuzenberenklauw op. Juist kinderen vinden deze plant mooi en leuk om te plukken. Toch is dat niet zo’n goed idee.

DSC_0179Aanraking met de plant kan nare brandwonden veroorzaken. De plant is ‘fototoxisch’. Dat betekent dat onder invloed van licht een huidreactie optreedt wanneer de huid in contact is gekomen met de plant.

Na ongeveer 24 uur ontstaat de eerste huidreactie: jeuk, rode vlekjes en/of blaasjes. Na enkele uren ontstaan grote blaren welke lijken op ernstige brandwonden. De genezing duurt 1 tot 2 weken en er kunnen littekens of pigmentvlekken achterblijven na genezing.

Wat nu als je in aanraking bent gekomen met de berenklauw?

Zolang er geen (zon)licht (UV) bijkomt, ontstaan er geen blaren. Spoel de huid zo snel als mogelijk ruim met (schoon) water. Bij voorkeur was je de huid met lauw water en zeep. Als de ogen in contact zijn gekomen spoel je deze grondig uit (minimaal 10 minuten spoelen met langzaam stromend water).
Als er tóch grote blaren ontstaan is het advies om altijd contact op te nemen met een huisarts(enpost).

DSC_0175Voorkomen is natuurlijk altijd beter als genezen. Leer daarom kinderen al jong dat ze de berenklauw met rust laten. Er is ook een mini variant, deze is niet fototoxisch, maar omdat voor kinderen soms lastig in te schatten is wat nu de ‘slechte’ plant is en wat niet: leer ze om zowel van de grote als de kleine variant af te blijven. Ook is het verstandig om alert te zijn bij het trekken door velden.
En als laatste: wees ook lief voor huisdieren. Laat de hond niet lopen in een veld waar de berenklauw staat.

Hebben jullie vervelende ervaringen gehad met contact met de berenklauw? We horen het graag!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s